En om de Staffords even als voorbeeld te nemen: Er is best veel onvrede over de verschillende rasverenigingen en dus zijn er fokkers die zich hebben gedistantieerd van de rasverenigingen en dus zonder stamboom fokken. En toch zijn dit prima fokkers, sterker nog, hun honden zijn qua uiterlijk en karakter dichter bij de oorsprong van het ras dan veel honden van stamboomfokkers. Maar die nesten verdwijnen nu dus wel van de radar.
En zelfs in Nederland waren er nog wel dierenartsen waarbij elke pup van een nest met de staart tussen de deur kwam en dus met een keurige medische verklaring gecoupeerd door het leven ging. Ik ben ook blij dat het couperen er af is hoor. Neem de boxers, dobermanns en bouviers, het staat toch veel beter met staart?
Maar met je eens dat het een heel complex probleem is. Het idee dat we honden gezond kunnen krijgen door de 20% die van stamboomfokkers af komt is mij echter te kort door de bocht. De RvB is gewoon niet het alles omvattende orgaan dat we misschien wel eens denken dat het is. Het is "slechts" de vereniging van de stamboomverenigingen.
Ik vrees dat er zonder directe inmenging van de centrale overheid weinig goeds te verwachten valt van alle initiatieven, of de RvB moet van haar elitaire ivoren toren afdalen en zich ook gaan bekommeren om stamboomloze honden... maar daar hebben ze geen reden, mandaat en draagkracht voor en dus hebben ze vooralsnog groot gelijk dat ze dat niet doen.
Het gaat ze niet om geld cia. En ze "dienen" helemaal niets te doen als ze niet achter de vereniging staan.
Ik kan niet voor die mensen spreken, wil ik ook niet. Ik weet in ieder geval dat er fokkers die veel moeite hebben met de MAG test en dit niet als een representatieve en goede test zien. Ook is er veel weerstand tegen de richting waar de showlijnen in gaan. Enorme neiging naar heel groot en zwaar. Bij de SBT worden bijvoorbeeld ook de neuzen terug gefokt waardoor die showlijnen bijna richting de bulldoggen gaan.
Ten slotte is er gewoon weerstand tegen de verenigingen. Zo riep de ASTCH leden vooral op niet te protesteren tegen de RAD. Hoe kan je daar nu achter staan als honden- en dierenliefhebber? Dat zijn is bijvoorbeeld iets dat heel veel mensen heeft weg gedreven (Mij incluis. Ik wil niets maar dan ook helemaal niets met de ASTCH te maken hebben).
Tot zover over Staffords trouwens, wil hier niet het zoveelste Stafford topic van maken. Er zijn meer verenigingen waar veel onvrede is over de koers zoals die in het verleden en nu wordt gehanteerd. Toen de RvB slechts 1 rasvereniging per ras toestond was dat overigens veel duidelijker te zien, er waren behoorlijk wat rassen die een "wilde" vereniging hadden die een ander beleid voerde dan de RvB erkende vereniging.
Het erkennen van meerdere verenigingen heeft op dat front natuurlijk wel veel zeer weggehaald.
Punt is dat er zeer gedegen en kwalitatief goed gefokt wordt buiten de erkende rasverenigingen om. Er zijn "oepsnestjes", je hebt de commerciële fok... en die worden met een genetisch archief allemaal overgeslagen. Dat is wel 80% van de jaarlijkse nieuwe aanwas van honden.
Mag ik je vragen die vraag in dit topic te stellen?
https://www.hondenpage.com/hondenforum/182049/65/aan-de-pitbull/stafford-kenner.php
Mijn eigen schuld maar wil dit topic graag niet transformeren in een Stafford topic.
Foto's van de Boxer (mijn ras) vroeger en nu, de verschillen zijn vooral qua neus erg groot, al hebben Boxers er niet zo veel last van als de Mopshond, waarvan ik ook foto's heb geplaatst, vroeger en nu. Die beestjes krijgen geen adem meer, alles wat mis kan zijn aan een hond is er mis aan een Mopshondje, dankzij het fokken op puur uiterlijk. De mops van weleer (zie je ook op de vergelijk foto) lijkt in de verste verte niet op de mops die de mens gecreëerd heeft.
Sommigen vernielen het ras waar ze zo van houden al dan niet onwetend, en de enige slachtoffers zijn de honden zelf.
Wat een verschil zeg! Ongelofelijk! Jammer dat sommige rassen zo worden kapotgemaakt door mensen...
De bouvier is nu recent aan het veranderen. Men houdt ze vooral als huis hond en niet meer als werk hond. Daarom proberen ze de bouviers kleiner te fokken. Verder is het grote verschil de vacht, ongecoupeerde oren en ongecoupeerde staart.
Ik kan helaas geen goede foto vinden van een echte oude bouvier. De ' oudere' bouvier type loopt bij mijn pa. Hij is 14 jaar oud en heeft nog een gecoupeerde staart, maar wel hele oren. Hij is een reu van 50 kilo en is makkelijk te kammen. Drib is een teef van 30 kilo en een moeilijke vacht.
Van mij hadden ze net als die van mijn ouders mogen blijven. Wat maakt het uit dat ze groter zijn?
Ik kijk puur naar karakter (Een pitbull of een bouvier is bijvoorbeeld een wereld van verschil) en gezondheid. De rest is bijzaak
Als ze de oren en staart niet meer couperen is dat wat mij betreft een hele verbetering.
Ik zag laatst nog een hond Met gecoupeerde oren
Dan vraag ik me af , waarom moet dat nou
Het word geboren met staart en oren laat ze dat dan gewoon houden.
Edit typefout
Zo'n neus heeft de mijne en zij is ook een pure boxer, geen idee hoe ze aan zo'n neus komt, beide ouders hebben een platte neus :p maar ik vind mijn Boxer er ook erg mooie met staan
Helemaal eens, wil je spitse oren, neem een herder! Het ging er destijds puur om dat ze er met zo'n spitse oren stoerder uitzagen. Niks meer, niks minder. Nu kan je ze zo nog krijgen in sommige landen en de die hards van de gecoupeerde oren halen hun pups daar dan.
Laatst zat ik op de site van een erkende fokker van Boxers, en in zijn inleiding stond te lezen dat ook zij het jammer vonden dat de Boxer zijn adel en machtsvertoon was verloren door het verbod op het couperen van de oren. En dat ze nog wel van het ras hielden maar dat ze het nu toch een stuk minder mooi vonden... Naja. Ik heb mijn twijfels over die mensen en hun "oprechte" liefde voor het ras. Maar goed, ieder zijn ding, ben blij dat het niet meer mag hier en ik hoop dat het over heel de wereld word afgeschaft.
Ik heb ooit wijze raad van dierenarts gehad. Neem je een ras met stamboom let er op dat er geen kampioenen in voorkomen. Meer kans op gezondheidsproblemen omdat er voornamelijk op t uiterlijk gelet wordt. Kies ook geen hondenras die in de top van 10 van populaire rassen staan ivm overfokken.
Heb tot nu toe altijd gezonde honden gehad, maar het is ook geluk hebben en je verstand gebruiken. Sommige uiterlijke kenmerken waar mensen op vallen zijn best vaak dieronvriendelijk. Bv te platte koppies, te zware lange open, te kleine koppies met grote ogen, ga zo maar door.
Mijn ouders fokten vroeger boxers en toen werd helaas alles nog gecoupeerd. Heb van dicht bij mogen meemaken wat een hel het was voor de pups. Ons 5e en laatste nestje met de boxers (we hadden oma, dochter en kleindochter) hadden we genoeg van deze kwelling. Tegen alle normen in, hadden we de oren lang gelaten, 25 jaar geleden. Vind ze nog veel mooier ook! Jammer genoeg hadden we de staartjes nog wel laten couperen.
Bizar dat mensen nog steeds voor deze kwelling kiezen!
Bizar dat mensen überhaupt op het idéé zijn gekomen van couperen
Nou ja, in het verleden waren hier best goede redenen voor. Dit was echter allemaal in de tijd dat de honden echt werkte voor de kost. Het waren geen huisdieren. Oren en staart werden gecoupeerd omdat die de functie van de hond in de weg zaten.
Voor onze huishonden is er natuurlijk geen enkele reden om nog te couperen.
Tijdens gevechten, zijn oren en staart kwetsbaar. Dat was de rede dat „vecht honden" werden gecoupeerd.
Honden hebben, wat Frank ook zei, nu een andere functie, de huishond. Het couperen heeft geen enkel nut meer.
Jammer dat sommigen zich zo aan dat uiterlijk vast blijven houden.
Ik hoop dat ze ooit nog eens van dat "mode" gebeuren afzien en een hond gewoon als levend wezen gaan beschouwen.
Ja, absoluut. Jachthonden konden de staart en oren in het struigewas zwaar verwonden waardoor infecties met dodelijke afloop konden optreden. Rassen die in tunnels kropen konden niet knel komen te zitten met de staart. Bij vechthonden waren oren en staart een doelwit voor een andere hond.
Daarnaast waren er wat bijgelovige overtuigingen maar met name bij jacht- en vechthonden had het couperen echt een functie in het werkgebied van de hond.
Je zou kunnen beargumenteren dat we in de tijd van het couperen eerlijker met de honden bezig waren dan nu. Honden werden niet gefokt op uiterlijk. Zwakke exemplaren werden niet kunstmatig in leven gehouden. Alleen de gezondste en sterkste overleefden en zelfs die moesten zich als werkdier nog bewijzen, want als de hond niet als werkdier functioneerde werd die afgemaakt.
De "mode gebeuren" is echt van nu, van nu de hond een huisdier is.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?